maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kirja-arvostelu: Suomi öljyn jälkeen

On aika blogin ensimmäisen kirja-arvostelun. Pääsiäisen aikana ehdin lukea Partasen, Paloheimon ja Wariksen juuri ilmestyneen teoksen Suomi öljyn jälkeen. Kyseessä on reilu 300-sivuinen tietopaketti öljystä, öljyhuipusta ja sen vaikutuksista yhteiskuntaamme. Ensimmäinen ajatus kirjan luettuani on helpotus. Viimein on olemassa suomalaista öljyhuippuun liittyvää kirjallisuutta (OK, viime aikoina ilmestynyt myös Jussi Laitisen Valomerkki ja Jorma Keskitalon Ihmiskunnan energiakriisi kirjat). Tämä kirja on helposti ymmärrettävää faktatietoa aiheesta, joka on jäänyt aivan käsittämättömän vähälle huomiolle kotimaassamme. Englanniksi onkin tarjolla valtava määrä kirjallisuutta, dokumentteja, artikkeleita, blogeja jne. joita tässä opuksessa tuodaan myös valikoidusti esille. Mainittakoon Gail Tverbergin Our Finite World, Nicole Fossin Automatic Earth, Oildrum.com, sekä Richard Heinbergin, Jeff Rubinin, Joseph Tainterin jne. kirjallisuus. 



Tiedot: 

Nimi: Suomi öljyn jälkeen
Kirjoittajat: Rauli Partanen, Harri Paloheimo & Heikki Waris
Vuosi: 2013
Kustantaja: Into
Sivumäärä 306 (+liitteet)
Hinta: 26,90€

Teos on siis eräänlainen aihepiirinsä pioneeri. Siksi ilmeisesti kirjoittajat joutuvatkin joissain kohdin ikään kuin pyytelemään anteeksi, esille tuomiensa asioiden synkkyyttä ja pelottavuutta. Esimerkiksi yhteiskunnallista romahdusta käsittelevässä luvussa kirjoittajat ottavat melko varovaisen linjan. Toisaalta kirja ei kuitenkaan sorru minkäänlaiseen kaunisteluun, luvassa on varmasti unettomia öitä sellaiselle, joka ei ole aiheeseen aiemmin törmännyt. Unettomat yöt ovat kuitenkin varsin pieni hinta sille, jonka ne jotka ummistavat silmänsä joutuvat mahdollisesti maksamaan. Jos asiaa mietitään oikeuksien ja vastuiden kautta; me kaikki tunnemme olevamme oikeutettuja öljynkäyttöön ja siitä aiheutuvaan hyvinvointiin, mutta entä vastuu? Niin se vastuu on mielestäni Suomi öljyn jälkeen tapaisten kirjojen lukeminen. Ja koska jokainen meistä käyttää joko tietämättään tai tietoisesti öljyä joka päivä useita litroja, olisi ehkä aika kollektiivisesti myös tiedostaa mikä vastuu siitä seuraa. 

Tämän kirjan ansiosta öljyhuippu on taas askeleen lähempänä ottaa sitä viimeistä askelta mukaan yhteiskunnallisiin keskusteluihin. Siellä sen olisi tullut olla jo vuosikymmeniä, mutta edelleenkään ei ole liian myöhäistä. Tarvitsemme nyt öljy- ja energiatietoutta, jotta voimme luoda kestäviä ja järkeviä yhteiskunnallisia strategioita tuleville vuosikymmenille. Öljyntuotannon ja rahajärjestelmien ongelmia ei voida "ratkaista", mikäli niitä tarkastellaan erillään omina tapauksinaan. Energian ja talouden välinen side on korkea aika tiedostaa, emme elä fantasiamaailmassa, jossa talous ja energia olisivat riippumattomia toisistaan. 

Toki kirja jää monilta osin hyvin pintapuoliseksi, koska aihepiiri on niin valtavan laaja. Öljy vaikuttaa niin monen asian taustalla, että tarvetta lisätutkimukselle on lähes loputtomasti. Valitettavasti aihe on kuitenkin lähtökohtaisesti ikävä ja negatiivinen, eikä tarjoa tutkijalleen useinkaan mukavia yllätyksiä ja tuloksia. Vaikka terveessä yhteiskunnassa ihmisten pitäisi olla kiitollisia, että on olemassa tahoja, jotka haluavat ajatella ja turvata yhteiskunnan selviämisen myös pidemmällä aikavälillä. Nykyisessä yhteiskunnassamme arvostus on kuitenkin muualla, kuten esimerkiksi uusien pelien tai elektronisten (viihde)laitteiden innovoinnissa. Siksi kirjoittajien kansalaisrohkeutta täytyy ihailla. Paras tapa luoda menestyksekkäitä strategioita ja tulevaisuusskenaarioita on luoda rehellinen katsaus nykyhetkeen, näytti se miten rumalta tahansa. Ja yhteiskuntiemme osalta se näyttää melkoisen rumalta. Hienoa kuitenkin, että peli on nyt kunnolla avattu öljyhuippukysymyksen osalta, ja lisäkirjallisuuttakin  lienee syytä odotella lähiaikoina.

Arvosana 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti